23 oktober 2015 Christine Franckx, Psychoanalyse en kinderen: een kans

This post is also available in: Français (Frans)

Christine FRANCKX is psychiater en psychoanalytica, voor volwassenen en kinderen, Titularis Belgische Vereniging voor Psychoanalyse, Lid Vlaamse Vereniging voor Psychoanalytische Psychotherapie (VVPT) en Redactielid Tijdschrift voor Psychoanalyse.

Psychoanalyse en kinderen: een kans

Psychoanalytisch werken met kinderen is een kans om de minder-klassieke kant van psychoanalyse met volwassenen te ontmoeten. Het is geen aparte of variante vorm van psychoanalyse, maar vertoont eigen specifieke kenmerken. Sommige daarvan zijn evident: het kader en de setting zijn aangepast, het gebruik van een medium (spel, tekening) is frequent en de invloed van de externe objecten is ontegensprekelijk.

Het fundamentele analytische werk blijft echter hetzelfde met kinderen, adolescenten of volwassenen: de transformationele ontmoeting van twee psyches, elk met een eigen onbewuste en defensieve strategieën. Hierin schuilt misschien wel het grootste onderscheid met de klassieke kuur: een kleine en een grote mens samen, één die nog niet weet en en één die dacht te weten.

Het kind in de analyticus, het kind in de volwassene, de volwassene in het kind?

Aan de hand van klinische vignettes uit de kinderanalytische praktijk worden enkele thema’s besproken.