15.11.2019: Vincent Magos, La psychanalyse, résistance à l’algocratie?

15.11.2019: Vincent Magos, La psychanalyse, résistance à l’algocratie?

This post is also available in: Français (Frans)

Vrijdagavondlezing op 15 november

om 20:30

in Repos des Chasseurs, Charle-Albertlaan 11, 1170 Watermael-Bosvoorde

Accreditering gevraagd

Niet-leden: 15 €; studenten en werkzoekenden: 5€

Nadat we geconfronteerd zijn met een uitbreiding van de procedures, worden we vandaag geconfronteerd met de algoritmen waarvan de aanwezigheid, de kracht en de autonomie nu zover gaat dat er beslissingen worden genomen zonder menselijke tussenkomst; dit is wat we ‘de algocratie’ kunnen noemen.

Voor iedereen zijn de effecten ervan meervoudig, op het gebied van intimiteit, surveillance, het vermogen om te oordelen, de vernietiging van de derde, relationele veranderingen, het weggommen van het onbewuste.

Bovendien beginnen de algoritmen de professionele praktijken te modelleren (diagnostiek, behandelplannen …), instellingen en managementpraktijken, om nog maar te zwijgen over de kwestie van vertrouwelijkheid.

Samen met andere disciplines (recht, filosofie, sociologie …) kan de psychoanalyse het mogelijk maken om de inzet van de algocratie beter te begrijpen en na te denken over de wijzen om er weerstand tegen te bieden om zo het menselijke, het levende, in het hart van onze samenlevingen te herstellen.