13.11.2020: Joost Pollet, Freud, hypnose en psychoanalyse: Kroniek van een onverzoenbaarheid? Per streaming

13.11.2020: Joost Pollet, Freud, hypnose en psychoanalyse: Kroniek van een onverzoenbaarheid? Per streaming

This post is also available in: Français (Frans)

Deze lezing zal enkel DOORGAAN PER STREAMING.

Volgens Freud waren hypnose en psychoanalyse niet met elkaar te verzoenen omwille van de suggestie en de actieve, dwingende rol van de hypnotiseur.

Freud ontwikkelde tijdens zijn opleiding een grote interesse voor de hypnose. Zijn opleiders, onder wie Meynert en von Krafft-Ebing, waren actief in het wetenschappelijk debat tussen de school van Nancy (Bernheim) en die van Parijs (Charcot). Freud onderhield zowel met Bernheim als met Charcot persoonlijke contacten maar nam in deze discussie geen standpunt in.

In de tweede helft van de 19de eeuw kwam de hypnose tot volle bloei in duitstalig Europa, met een grote diversiteit aan theoretische concepten en technieken. Bij de start van de psychoanalyse heeft Freud daar veel van overgenomen: het concept van weerstand, het gebruik van de sofa, de leertherapie zijn daar voorbeelden van.

De bloei van de psychoanalyse leidt in de twintigste eeuw tot een langdurige verdrukking van de hypnose. Anno 2020 echter wordt het gebruik van hypnose in psychotherapie niet meer gereduceerd tot suggestie en dwingende directiviteit. Hierdoor is de toepassing van hypnose binnen een psychodynamisch referentiekader mogelijk en soms zelfs wenselijk.

De vrije associatie verhoudt zich tot de verdringing zoals de hypnose zich verhoudt tot de dissociatie.

Vrijdagavondlezing

13.11.2020 – 20:30 – MEER INFO VOLGT.

Allée Pierre Lévie 2, 1200 Sint-Lambrechts-Woluwe

Niet-leden 15 € I Studenten, werkzoekenden 5 €