11.03.2022: Françoise Davoine, Jacques Roisin, Le travail avec les personnes en trauma. Rencontres et différences cliniques et théoriques

11.03.2022: Françoise Davoine, Jacques Roisin, Le travail avec les personnes en trauma. Rencontres et différences cliniques et théoriques

Françoise Davoine zal spreken over haar uitgebreide praktijk als analyticus die ze uitoefende in een psychiatrisch ziekenhuis en in privé-praktijk, samen met Jean Max Gaudillière. Haar analytisch werk is een onderzoeksactiviteit, in samenwerking met de patiënten, naar oorlogs-, incest-, familiedrama’s, zoveel dwaasheden waarvan de voorouders het slachtoffer werden en waarbij het kwestie is om samen met de patiënt de historische waarheid te herstellen die in de loop van de generaties geweld werd aangedaan.

Jacques Roisin heeft twintig jaar bij de Dienst Slachtofferhulp gewerkt en heeft ook veel migranten opgevangen uit door oorlog verscheurde landen. Zijn interventies in groepen en tijdens diverse consultaties zijn gericht op het overleven van de vernietiging die aan het trauma ten grondslag ligt. Ze beogen het herstel van de band met het leven en het geloof in de mensheid, die verwoest werd door traumatische geweldplegingen.

Françoise Davoine en Jacques Roisin zullen trachten hun analytische praktijk te vergelijken en de punten van convergentie en mogelijke verschillen te identificeren in hun theorieën over wat het trauma heeft veroorzaakt en wat het mogelijk maakt het te overwinnen.

  • Françoise Davoine et Jean Max Gaudillière, Histoire et trauma. La folie des guerres, Stock, 2006.
  • Françoise Davoine, Voix du soin en contexte traumatique, Puf, 2021.
  • Jacques Roisin, De la survivance à la vie. Essai sur le traumatisme psychique et sa guérison, Puf, 2010.

20:30

Château Malou, Allée Pierre Lévie 2, 1200 St-Lambrechts-Woluwe

Niet-leden: 15 €; studenten en werkzoekenden: 5 €