Europees Inter-Associatief voor Psychoanalyse (I-AEP )

De Belgische School voor Psychoanalyse-Ecole Belge de Psychanalyse is één van de 14 psychoanalytische verenigingen die er lid van is.

De werking wordt verdeeld in 6 momenten op het jaar: 4 coördinatievergaderingen (open voor alle leden van de deelnemende verenigingen) en 2 seminaries (een studie-weekend georganiseerd door een vereniging die lid is en open voor ieder).

De afgevaardigden zijn Jean Florence, Karel Lambers en Leo Ruelens.

Ze vormen samen ook een werkgroep waar ieder van de BSP-EBP welkom is.

Er is sinds de coördinatie van juni een Italiaanse vereniging ‘Sotto la Mole’ als nieuw ‘lid’ er bijgekomen. Dit nadat ze, zoals gebruikelijk, een seminarie hadden georganiseerd in Turijn op 15-16 mei met de titel en ingeleid als volgt :  Le malaise dans la civilisation contemporaine, les psychanalystes et la psychanalyse entre liberté et pouvoir volgt de twee vorige seminaries, die in Avignon, Du Politique pour la psychanalyse, en die in Paris, Sur l’éthique de la psychanalyse, waarmee het dezelfde thema’s deelt. Het seminarie van Turijn heeft de bedoeling een reflectie te suggereren over het onderwerp van het culturele, theoretische en politieke « veld /terrein » waarin de psychoanalyse vandaag haar onderzoek inschrijft.

Het intreden van Sotto la Mole vindt plaats op een bijzonder moment van het I-AEP, met de actuele samenhang van de toestand van de psychoanalyse in Europa, waarbij Italië met haar legislatieve ervaring een stap verder staat dan ons. De recent neergelegde statuten van het I-AEP laten toe zich te positionneren tegenover de buitenwereld.

AANKONDIGING VAN DE KOMENDE SEMINARIES VAN DE I-AEP

  • In februari in Martinique: Séminaire du GAREFP (Groupe Antillais de Recherche, d’études et de formation Psychanalytique) Zaterdag 27 en zondag voormiddag 28 februari 2016.

Het argument voor het seminarie is voorlopig: ”transfert et lien social dans la cure, mais pas seulement dans la psychanalyse. La société actuelle ne veut rien savoir du transfert dans tous les liens en général. Et ce aussi dans la société antillaise qui a été prise dès le départ dans le discours capitaliste. Il y va d’un intérêt pour tous d’interroger ce lien-là et pour les Antilles en particulier car la psychanalyse y est mise à l’écart. D’où l’importance de l’hétérogène de l’INTER pour les associations antillaises”.

  • In juni seminarie, séminaire du GEPG(Groupe d‘études Psychanalytiques de Grenoble) 4-5 juni 2016 in Grenoble.

Het thema – dat zal moeten verduidelijkt worden (tijdens de coördinatie in september) – ”s’oriente autour des pratiques du psychanalyste quand le cadre n’est pas celui de la cure type. Psychodrame analytique, psychothérapie institutionnelle, psychanalyse en institution… Que peut-il y avoir de psychanalytique dans le collectif singulier quand il n’est pas la cure type ?”

 

Ce message est également disponible en : Frans